25. okt 2013

Edukad valimised IRL jaoks

Erakond Isamaa ja Res Publica Liit tegi Orissaares läbi aegade parima tulemuse saavutades 2013 aasta valimistel hea teise tulemuse ja sai volikogus kolm kohta. Võrreldes eelmiste valimiste ühe kohaga on edasiminek kolmekordne.

Orissaare vallavolikogusse osutusid IRL-i nimekirjast valituks:

Kristjan Kana - 72 häälega
Vello Runthal - 67 häälega
Laura Leidas - 18 häälega


Kristjan Kana
Laura Leidas
Vello Runthal 

15. okt 2013

Tule valima

Hea valija, 20. oktoobril selgub, millise volikogu me endile saame, aga veel on võimalus seda tulemust mõjutada, andes oma hääle kandidaadi poolt, kes seisab selle eest, et Orissaare vallas oleks kõigil võimalik väärikalt elada.

Meie nimekirjas kandideerivad tublid inimesed, kelle seast leiad kindlasti endale sobiva kandidaadi.

Kristjan Kana nr. 125
     
Laura Leidas nr. 126
     
Vello Runthal nr. 127 













Maidi Tilk nr. 128
     
Kalle Aus nr.129
     
Ene Kööts nr. 130













Peeter Kiirend nr. 131
     
Anneli Pitk n. 132
     
Peeter Sink nr. 133













Irja Salm nr. 134
     
Katrin Prahv nr. 135
     
Ada Tuulik nr. 136













Neeme Kööts nr. 137

9. okt 2013

Kooli saatus

Ene Kööts nr.130 
Me kõik oleme koolis käinud, meil kõigil on olnud oma lemmikõpetaja, kes andis meile kaasa mõne elutarkuse või mõni lemmiktund, mis määras ära meie edasised valikud. Kooli- ja klassikokkutulekutel tunned seda seletamatut ühtekuuluvustunnet – oma kooli tunnet. 

Viimastel aastatel on valla rahvaarv muutunud väiksemaks, see on kaasa toonud ka õpilaste vähenemise nii koolis kui ka lasteaias. Meie koolimaja, räämas ja väsinud, on ainuke maakonnas, mis ei ole läbinud noorenduskuuri ja miks peaksidki naabervaldade lapsed tahtma sellises majas edasi õppida? 

See „tants ja trall“, mis on toimunud viimastel aastatel meie kooli ümber, on kooli head mainet tugevalt õõnestanud. Kooliga seonduv on kohaliku ajakirjanduse müüginumbreid suurendanud juba neli aastat. 

Hea valija, sinu abiga saame endale koostöövõimelise ja edumeelse volikogu, kelle määrata on inimestest lugupidav, empaatiavõimeline vallavanem, et ei hääbuks gümnaasiumiharidus meie vallas. Kooli arengu võti ei ole ainult kooli direktori ja õpetajate kätes, see on meie kogukonna ühine mure ja hool. Gümnaasiumiosa säilib ainult siis, kui ühise eesmärgi nimel tegutsevad nii kool, volikogu kui ka vallavalitsus. Tegutsevad üheskoos, mitte üksteise vastu.

Mina ei suuda küll Orissaaret ilma gümnaasiumita ette kujutada. 


Ene Kööts
IRL kandidaat Orissaare vallas Nr.130

Meie laste heaolu


Maidi Tilk nr. 128 
Meie laste heaolu parandamine koolis ja lasteaias on meile väga oluline ja see ei tähenda ainult materiaalset poolt. See tähendab ka seda, et koolis ja lasteaias valitseb üksmeelne ja sõbralik õhkkond nii õpetajate ja laste, kui ka lapsevanemate poolt. Suhtumine algab ju kodust!

Väga tähtis on muidugi, et ruumid, kus meie lapsed mängivad, on puhtad, valged ja soojad, lasteaias mänguväljakud ohutud ning kaasaegsed. 

Siis ongi meie lastel hea ja turvaline keskkond. Selle nimel peame me ühiselt vaeva nägema ja igaüks oma panuse andma. Õpikeskkonda koolis ja lasteaias saame parandada ikka ainult läbi hea koostöö, leides vahendeid eelarvest ja kasutades ära fondide pakutavad võimalused.

Maidi Tilk
IRL kandidaat Orissaare vallas Nr. 128

8. okt 2013

Mõistlik ja asjalik koostöö

Neeme Kööts nr. 137 
Ma soovin volikogus teha mõistlikku koostööd kõigiga, kelle jaoks on tähtis valla tasakaalustatud areng. See tähendab, et ühte valdkonda arendades ei tohi ohvriks tuua teisi. Orissaare ei saa olla mingi ühe teema vald. Muutusi tehes peame arvestama inimestega, kes meie kõrval töötades on andnud oma panuse kogukonna heaks.

Volikogu osapooltel peab olema head tahet koostöö nimel pingutada, ka kompromisse otsida.
See tähendab asjatundjate kaasamist töösse, olenemata nende kuuluvusest erinevatesse liitudesse või erakondadesse.

Head valijad, oma valikut tehes vaadake, et see inimene, kellele oma hääle annate, oleks võimeline osalema komisjonide töös. Me ei vaja volikogusse ainult käetõstjaid, vaid iseseisva mõtlemisega inimesi, sest vastasel juhul ei juhi valda mitte volikogu, vaid heal juhul vallavanem, halvemal juhul me ei teagi, kes. Aga milleks sel juhul üldse volikogu vaja on?

Neeme Kööts
IRL kandidaat Orissaare vallas Nr. 137

Koduümbrus kaunimaks

Irja Salm nr. 134 

Me kõik tahame elada kaunis kodus. Laiemas mõttes on kodu ka väljaspool ukseläve - kõik see, mis meid ümbritseb ja igapäevaselt tähelegi ei pane.

Praegugi töötavad meil tublid inimesed selleks, et üldine heakord oleks tagatud. Samas on veel küllalt võimalusi koduümbruse kaunimaks tegemiseks. Alustades uutest lillepottidest, korda tehtud teadetetahvlist või mõnest istepingist, kus jalgu puhata. Meid ümbritsev kaunis keskkond puudutab igaüht, alustagem siis kas või väikestest muutustest.

6. okt 2013

Toetame tervisespordi arendamist

Anneli Pitk nr. 132 
Tervisespordi arendamiseks saame luua tingimusi selleks suuri summasid kulutamata. Jooksurada metsa alla ei nõua hiigelinvesteeringuid. Orissaare asub looduslikult kaunis kohas ja leidub küllalt paiku kus joosta või talvel suusatada. Vaja vaid rajad korralikult kaardistada ja tähistada, et iga tuuleiil ajutisi märgistusi lendu ei viiks.

Julgustame inimesi rohkem tervisespordiga tegelema. Orissaare spordihoone on rajatud kõigi vallainimeste tervise edendamiseks, neid suurepäraseid võimalusi tuleks rohkem kasutada - ei pea olema tippsportlane, et spordihoone uksest sisse astuda.

Kindlasti toetame andekate noorte spordiga tegelemist ja võistlustel osalemist, leides selleks vahendeid eelarvest. Suuremate projektide teostamiseks tuleb leida vahendeid erinevatest fondidest.

Anneli Pitk
IRL kandidaat Orissaare vallas Nr. 132

Teeme algust kergliiklusteede ja mänguväljakute planeerimisega

Ada Tuulik nr. 136 
Juba varasemalt on räägitud kergliiklustee rajamisest ümber Orissaare, kuid juttudest kaugemale pole siiani  jõutud. Kui rajati uus ja hea võimla, siis ei mõeldud terviseliikumise peale välitingimustes, lootuses, et vallarahvale spordihoonest piisab. Värskes õhus tahavad liikuda noored emad koos lastega, eakad ja noored; jalgratturid, rulluisutajad, kepikõndijad ja seda ohutult ning turvaliselt valgustatud teel.

Aga kus on meie laste jaoks mõeldud kaasaegsed ja ohutud mänguväljakud? Orissaare alevisse ei tahagi tulla elama noori peresid, sest kohti, kus lastega mängida, ronida, liugu lasta jne pole. On viimane võimalus eurorahasid kasutama hakata ning rajada -vähemalt kaks- atraktiivset ja toredat mänguväljakut.

Ada Tuulik
IRL kandidaat Orissaare vallas Nr.136

5. okt 2013

Võimsad Maasilinna paemüürid

Meie valla ainuke vaatamisväärsus Maasilinn ootab jätkuvalt oma tähetundi.
Ene Kööts nr. 130 
Suur tänu Viivele, Andresele ja Mahele, kes suvel tegid omalt poolt pea võimatut, et külastajad ei lahkuks pettunult. Kuigi jah, taskulamp pidi endal kaasas olema, et seal üldse midagi näha saaks.Viimastel aastatel ei ole nende võimsate paemüüride paremaks eksponeerimiseks suurt midagi ette võetud. Nii mõnigi külastaja on lahkunud lagunenud treppide, logisevate käsipuude või peaaegu olematu valgustuse tõttu verise nina või väljaväänatud jalaga. 

Minu suvised tegemised viimastel aastatel on seotud väga tihedalt Maasilinnaga: korraldasin talgupäeva 2012 kevadel, juhendasin noorgiidide projekti „Maasilinn - noorte mõtetes ja tegudes“, kus noored tutvustasid linnuse külalistele ordulinnuse ajalugu, kiidusõnu laususid teiste seas ka külastajad Eesti Rahvusraamatukogust, Presidendi kantseleist ja Välisministeeriumist. Minu suviseks hobiks juba ülikooli lõpetamisest saadik on Saaremaa rikkaliku ajaloo ja kauni looduse tutvustamine saksa turistidele.

Tean, mida saare külastajad ootavad, sellepärast tahan kaasa rääkida turismivaldkonna arendamisel meie vallas. Kindlasti on vaja koostada ordulinnuse arengukava, sest alles siis on võimalik projektidest raha saada. Uue volikogu liikmena tahan Maasilinna arendamisega tegeleda, sest meil on mida teistele näidata.

Ene Kööts
IRL kandidaat Orissaare vallas nr.130

4. okt 2013

Sidemed sõprusvaldadega

Kasutame sidemeid sõprusvaldadega Orisssaare tutvustamiseks
Laura Leidas nr. 126 

Orissaare vallavalitsus alustas aktiivset välissuhtlust juba aastast 1991.
Praegu on Orissaarel neli sõprusvalda. Soomes on Leppävirta vald, Rootsis Mellerudi vald, Lätis endine Gibuli, nüüd Talsi osavald Pastende ja Taanis Lejre. Aktiivne kultuurivahetus ja omavaheline suhtlus käib kõigi nende valdadega, seda tuleb vaid edaspidigi kahepoolselt kasulikult rakendada.

Sõprusvaldadega aktiivsemalt suheldes ja sõbralikke kontakte tugevdades saame oma valda tutvustada nendes maades ka laiemalt. Vastastikused külaskäigud on juba aidanud luua kasulikke sidemeid ja neid saab edasi arendada. Vallajuhtidel on võimalik korraldada kohtumisi ettevõtluse arendamiseks ja turismivahetuseks, inimesed käivad tutvumas üksteise elukorralduse ja ettevõtetega, millest võib alguse saada uusi kasulikke ettevõtmisi.

Näiteks peale 1996. aastat oli meie noortel võimalus õppida Leppävirta ametikoolis, kus õppis ka minu vend, ta leidis sealt väga head sõbrad kogu eluks. Sellised suhted võiksid jätkuda, nii saame laiendada ka meie valla tuntust!

Laura Leidas
IRL kandidaat Orissaare vallas Nr. 126

3. okt 2013

Hoolime oma eakatest

Katrin Prahv nr. 135 
Tihti tunnevad eakad inimesed puudust just omavahelisest suhtlemisest. Orissaare vallas käivad vanurite eest kodudes hoolitsemas väga tublid sotsiaaltöötajad, kuid inimene vajab ka seltsi ja kooskäimist. Ilmselgelt on tekkinud vajadus, mujal maailmas end väga hästi õigustanud, eakate päevakeskuse järele.
On palju vanureid, kes elavad üksi ja ei saa endale sooja toidu valmistamisega enam hakkama, lahenduseks oleks siin päevakeskuses pakutav soe toit.

Kui on toimiv transport, millega vanurid kohale tuua ja õhtul koju viia, saaksid ka kaugemal elavad eakad oma päeva rõõmsamaks muuta. Päevakeskus oleks ka koht, kus inimesed näiteks bussi oodates oma aega sisustaksid ja ei peaks talvel õues külmetama. Vähetähtsaks ei saa pidada ka neid mõnda töökohta, mis sellega kaasnevad.


Katrin Prahv
IRL kandidaat Orissaare vallas Nr. 135

Aus valitsemine

Ausa korraldusega hoiame valitsemiskuludel silma peal 

Vello Runthal nr.127  
Ega seda ei olegi nii lihtne saavutada. Me teeme kõik endast oleneva, et teadlikult mitte laristada valla rahaga. Kõik kulutused, mida vald plaanib teha ja teeb, peavad olema kaalutletud ja eesmärgipärased. 

Me lubame, et ei peida kulutusi eelarveridade rägastikku, isegi vale kulutuse (otsustuse) tegemisel ei peida me seda ega vassi, vaid vastutame. Peame tähtsaks iga vallaelaniku ettepanekut ja arvamust valitsemiskulutuste osas, lubame, et võtame neid kuulda. Läbi erinevate kanalite (koduleht, selgitused, teabenõuded jm) üritame anda igale vallaelanikule parema ligipääsu kulutuste andmetele. 

Meie eesmärk on valitsemiskulude mõttetu kasvu peatamine ja kokkuvõttes kokkuhoiu saavutamine valitsemiskuludelt. See ei ole lihtne ülesanne, ent me saame sellega hakkama.

Vello Runthal
IRL kandidaat Orissaare vallas Nr. 127

Maasilinna müürid

Võimsad Maasilinna paemüürid mere kaldal

Ene Kööts nr.130 
Kas sa tead…
  • kuidas kõlab Maasilinna tunnuslause?
  • millal ja miks rajati Maasilinn?
  • millest jutustab Maasilinna legend?
  • kuidas Maasilinn endale nime sai?
  • mida tähendab saksakeelne ordulinnuse nimi Soneburg?
  • mis kohustus oli Koguva küla vabadikel Maasilinnaga seoses ?
  • mida on teinud praegune vallavalitsus Maasilinna tutvustamiseks?
Kui sa tead vastuseid nendele küsimustele, saada meil IRL kandidaadi nr. 130 Ene Kööts meilile ene.koots@mail.ee.
Kiirematele vastajatele auhinnad


Gümnaasiumihariduse säilimine

  

Toetame gümnaasiumihariduse säilimist Orissaares.
Maidi Tilk Nr.128 

Gümnaasiumihariduse säilimine Orissaares annab meie valla noortele võimaluse oma kodukohas õpinguid jätkata ja aitab pidurdada väljarännet. Tugeva gümnaasiumi olemasolu annab võimaluse siia noori peresid juurde meelitada. Selleks on vaja koolil ja vallavalitsusel jõud ühendada ning teha tõhusat koostööd, otsides üheskoos võimalusi kooli reklaamimiseks ja arendamiseks, kasutades erinevate fondide ja projektide abi rahastamisel.

OG-s on kolm hästitoimivat õppesuunda, palju erinevaid ja arendavaid huviringe, muusikakool, spordikool .

OG-s on palju pikaajalisi ja põnevaid traditsioone, kui kõike seda toredat ja huvitavat igakuiselt kajastada vallalehes süstemaatiliselt ning aktiivselt maakonna lehes, siis oleksime nähtavamad ja ühtlasi oleks see ka hea reklaam koolile naabervaldade noorte seas. Näiteks võiks korraldada ühisüritusi ja õppelaagreid põhikooli astmes naabervaldade koolidega, et tihendada koostööd ja reklaamida meie gümnaasiumit.

Maidi Tilk 
IRL kandidaat Orissaare vallas Nr.128

2. okt 2013

Neeme Kööts

Saa tuttavaks, meie kandidaat Orissaare vallas 

Neeme Kööts Nr. 137 


Olen 54 aastane. Orissaares elanud üle kolmekümne aasta.
Praegu tegelen oma ettevõttes Eesti saari tutvustava veebilehe arendamisega. Soovin sellega aidata kaasa ka Orissaare kandi laiemale tuntusele.

Tegutsen selle nimel, et meie vallavalitsus oleks inimestele toeks, looks ettevõtluse arenguks soodsad tingimused ja muudaks inimeste elu seeläbi paremaks.

Ada Tuulik

Saa tuttavaks, meie kandidaat Orissaare vallas 

Ada Tuulik Nr. 136 


Olen 59 aastane, õpetaja. Sündinud olen Muhus, kuid juba nelikümmend aastat olen elanud Orissaares.

Hobideks on reisimine, kirjandus, teatri-ja maalikunst. Osalen Orissaare raamatuklubi töös.

Soovin, et meie valla lastel on kaasaegsed mänguväljakud, seiklusrada ja rulapark ning Maasi linnusest kuni Väikese väina tammini on võimalik liikuda kergliiklusteel. 

Katrin Prahv

Saa tuttavaks, meie kandidaat Orissaare vallas 

Katrin Prahv Nr. 135 


Olen 41 aastane, sündinud ja kasvanud Orissaares. Minu jaoks on oluline, et iga Orissaare vallas elav inimene tunneks ennast siin hästi ja turvaliselt.

Väga südamelähedane on minu jaoks vanurite heaolu. Soovin anda oma panuse eakate inimeste elukvaliteedi tõstmisele Orissaare vallas.

Irja Salm

Saa tuttavaks, meie kandidaat Orissaare vallas 

Irja Salm Nr. 134 


Olen 44 aastane. Töötan Orissaare Väikeses Lillepoes ja olen Põlde mahetalu perenaine.

Hingelähedane on kõik, mis muudab meie kodud ja koduümbruse kaunimaks.

Peeter Sink

Saa tuttavaks, meie kandidaat Orissaare vallas 

Peeter Sink Nr. 133 


Olen 36 aastane, ettevõtja ja tegelen transporditeenuste osutamisega.

Väga oluline teema minu jaoks on merenduse
arendamine meie mereäärses vallas. See annaks
noortele tegevust ja lisamotivatsiooni ka
edaspidi siduda end Orissaarega.

Anneli Pitk

Saa tuttavaks, meie kandidaat Orissaare vallas 

Anneli Pitk Nr. 132 


Olen 41 aastane ja töötan Orissaares klienditeenindajana. Kuulun naiskodukaitse ridadesse ja juba kümme aastat olen Orissaare jaoskonna esinaine.

2012 aastal pälvisin Saaremaa Aasta Naiskodukaitsja tiitli.

Pean oluliseks, et valla elanike mured saaks rohkem tähelepanu. Toetan igati tervisespordi edendamist koduvallas.

Soovin Orissaaret, kus kõigil on hea elada.

Peeter Kiirend

Saa tuttavaks, meie kandidaat Orissaare vallas 

Peeter Kiirend Nr. 131 


Olen 56 aastane, 3 lapse isa. Töötanud 15 aastat Päästeteenistuses. Enamiku sellest ajast komandopealiku asetäitjana. Mind on tunnustatud elupäästja medaliga.

Praegu töötan ehitajana.

Pean tähtsaks külavanemate rolli, et maainimeste mured jõuaksid otsustajateni.

Ene Kööts

Saa tuttavaks, meie kandidaat Orissaare vallas 

Ene Kööts Nr. 130 


Olen 55 aastane ja üle 30 aasta õpetanud Orissaare Gümnaasiumis saksa keelt. 

Oma kooli patrioodina arvan, et gümnaasiumihariduse andmise võimalikkus meie vallas ei ole ainult kooli direktori ja õpetajate kätes, see on meie kogukonna ühine mure ja hool. 

Gümnaasiumiosa säilib ainult siis, kui ühise eesmärgi nimel tegutsevad nii kool, volikogu kui ka vallavalitsus.

Kalle Aus

Saa tuttavaks, meie kandidaat Orissaare vallas 

Kalle Aus Nr. 129 


Olen 49 aastane, ettevõtjana tegelen reisijateveoga, olen Kalle Bussid OÜ omanik. Aitan igati kaasa ettevõtluse arendamisele koduvallas.

Pean oluliseks, et omavalitsus looks soodsad tingimused noortele peredele laste kasvatamisel ja tagab igale lapsele lasteaiakoha.

Maidi Tilk

Saa tuttavaks, meie kandidaat Orissaare vallas 

Maidi Tilk Nr. 128 


Olen 37aastane, minu kaks last õpivad Orissaare Gümnaasiumis. Töötan Orissaare Noorte Huvitoas.

Naiskodukaitse tegevliikmena juhendan Orissaare Gümnaasiumis kodutütreid. Kooli hoolekogu esinaine.

Aitan meeleldi kaasa, et meie alev oleks alati ilus ja puhas, panen kindlasti käed külge laululava taastamisel. 

Toetan gümnaasiumihariduse jätkamist ja pean oluliseks mõistlikku ja positiivset koostööd.

Vello Runthal

Saa tuttavaks, meie kandidaat Orissaare vallas 

Vello Runthal Nr. 127 


Olen 41 aastane, Maksuõigus OÜ juhataja. Orissaarega olen seotud juba üle kahekümne aasta ja mulle ei ole võõrad meie valla mured.

Edaspidi tuleb meil leida lahendusi, jättes üksteise materdamine ja keskenduda tulevikule. Koostöö on meie edu võtmeks.

Ma elan siin, sealjuures uhkusega ütlen, meie vallas ja ma soovin, et Orissaare vallas saab igaüks väärikalt elada.


Laura Leidas

Saa tuttavaks, meie kandidaat Orissaare vallas 

Laura Leidas Nr. 126 


Olen 34 aastane, abielus, 4 imetoreda lapse ema ja selle üle väga uhke! MTÜ Tagavere Optimistide liikmena olen oma südameasjaks võtnud Tagavere koolimaja. Kasutan ka  igat võimalust enda arendamiseks.

Volikogus tahan seista oma kogukonna heaolu ja arengu eest. Väärtustan kõrgelt peresuhteid ja traditsioone.

Minu moto: aidata tuleb neid kes abi vajavad! Inimesed olge rõõmsad ja õnnelikud!

Kristjan Kana

Saa tuttavaks, meie kandidaat Orissaare vallas 

Kristjan Kana Nr. 125 


Olen 30 aastane. Ettevõtja, plastikpaate valmistava Lindvart OÜ omanik. Vabal ajal tegelen jahindusega.

Olen Orissaare vallavolikogu esimees. Leian, et vallavalitsuse ja volikogu tegemised peavad olema avalikud.

Minu eesmärk on võimalikult palju inimesi kaasata otsustamisprotsessi, sest üheskoos teeme Orissaare vallas elu paremaks.




1. okt 2013

IRL Orissaare valla valimisprogramm


Mis on meie jaoks oluline

Otsime lahendusi. Foto: Koit Rander
  • Mõistlik ja asjalik koostöö
  • Hoiame valitsemiskuludel silma peal
  • Toetame gümnaasiumihariduse säilimist Orissaares
  • Turismimagnetid nähtavaks ja ligipääsetavaks 
  • Tehkem lõpuks koolimaja korda 
  • Hoolime oma eakatest
  • Jätkame merehariduse ja merekultuuri arendamist mereäärses vallas
  • Kasutame sidemeid sõprusvaldadega Orissaare tutvustamiseks
  • Parendame talvist lumekoristust valla tänavatel ja teedel 
  • Toetame laululava taastamist 
  • Koduümbrus kaunimaks
  • Edendame tervislikke eluviise
  • Rajame Illiku laiule ujuma minemiseks korraliku silla
  • Tagame Orissaare vallalehe asjaliku toimimise vallakodaniku informeerijana
  • Teeme algust kergliiklusteede ja mänguväljakute planeerimisega 
  • Kasutame paremini ära fondide pakutavad võimalused selle kõige elluviimiseks